Muntanyans II. Construïr en un terreny inundable?

Pla urbanístic dels Muntanyans (Torrdembarra). Mapa: Montse Ferrés

L’any 2002 es va aprovar la revisió del Pla general d’Ordenació Urbana de Torredembarra (PGOU) on estava previst el Pla parcial Muntanyans I i II. Estava prevista la construcció de quatre cents i cinc-cents seixanta habitatges en un espai adjacent a un Espai d’Interès Natural (EIN). La resposta ciutadana no va arribar a temps d’aturar el Pla parcial Muntanyans I on es va ubicar l’urbanització de Nova Torredembarra. Però, en el cas de Muntanyans II es va activar la mobilització popular mobilització popular, per una banda, i els mecanismes judicials a l’abast, de l’altra. El resultat va ser, en primera instància, una Sentència del Tribunal de Justícia de Catalunya de data 19 de maig de 2011 la qual acordava la nul·litat de ple dret del Pla parcial Muntanyans II “por vulnerar la prohibición legal de urbanizar y edificar en zonas inundables”.

Malgrat aquesta Sentència inicial les entitats Inmobiliaria Vegas de Guadaira, S.L i Comarex Desarrollos, S.L. i, vergonyosament, la Generalitat de Catalunya, van interposar recurs de cassació contra la Sentència. En data 4 d’abril de 2014, la Plataforma Salvem els Muntanyans va tornar a guanyar judicialment i el Tribunal Suprem va confirmar la sentència inicial.

Els terrenys actualment són propietat de la SAREB (Sociedad de Activos procedentes de la Reestructuración bancària) la qual ha reiniciat els tràmits per tramitar el pla parcial. Tramitació Generalitat L’estratègia que segueixen consisteix a ignorar deliberadament la Sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Tribunal Suprem, les quals resolen la prohibició taxativa d’edificar en zones inundables i presentar noves alternatives que permetin evitar aquesta inundabilitat. Cal recordar que tot el procediment d’aprovació del Pla parcial Muntanyans Ii ja va estar farcit d’irregularitats en el seu moment (informes contradictoris de l’Agència Catalana de l’Aigua, propostes de compra de terrenys que mai van arribar a materialitzar-se en res, polítics amagats sota la catifa per defugir la seva responsabilitat, etc) i que, en el cas de aprovar-se novament aquest Pla parcial, hauran de respondre, no només davant la ciutadania, sinó davant de les instàncies judicials corresponents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s