Aprovat el nou barem de danys i perjudicis en accidents de circulació

La Comissió d’Economia i Competitivitat del Senat va aprovar ahir, 7 de setembre, el Projecte de Llei que reforma el sistema de valoració de danys i perjudicis causats a les persones en accidents de trànsit. Aquesta normativa però, no entrarà en vigor, fins el proper 1 de gener de 2016.

La reforma, que modifica l’anterior text legal de l’any 1995, incrementa les indemnitzacions previstes en els casos d’accidents greus al mateix que redueix les de tipus lleu.

Cal distingir, per tal d’efectuar la corresponent valoració del dany corporal,  tres supòsits diferents:

  • Indemnitzacions per causa de de mort. Es produeix un increment de les quanties indemnitzadores en cas de defunció valorant-se un perjudici patrimonial bàsic i un perjudici patrimonial particular i excepcional. S’estableixen, en aquest cas, cinc categories de perjudicats: el conjugue vidu, els ascendents, els descendents, els germans i els afins (aquells que haguessin conviscut amb la víctima durant un mínim de cinc anys anteriors a la mort i fossin especialment pròxims). Els perjudicis de cada perjudicat seran rescabalats mitjançant els criteris establerts a les diverses taules de valoració. S’estableixen, així mateix, altres tipus de consideracions: quan el perjudicat sigui l’avi o el net de la víctima, quan es tracti de l’únic progenitor viu, quan morin ambdós progenitors a l’accident, quan es mori un fill únic, etc. Finalment, en el cas dels perjudicis patrimonials s’estableixen normes per calcular el lucre cessant (les pèrdues que pateixen aquells que depenien econòmicament dels ingressos de la víctima)  i es contemplen supòsits concrets: servei domèstic, treball no remunerat, pensionistes, desocupats, etc.
  • Indemnitzacions per seqüeles: S’inclouen en aquest supòsit les deficiències físiques i psíquiques i els perjudicis estètics derivats d’una lesió que continuen un cop finalitzat el període de curació. La seva valoració també es fa d’acord amb les taules annexes a la Llei que estableix un perjudici personal bàsic, perjudicis personals particulars i excepcionals i els perjudicis patrimonials d’acord amb els criteris del dany emergent i del lucre cessant. També es consideraran perjudicats els familiars de grans lesionats (aquells que no poden fer les activitats bàsiques de la vida diària o la majoria de les mateixes). Altres novetats atenen a les reposicions de les pròtesis, l’adequació de l’habitatge o del vehicle i el rescabalament de despeses per ajuda d’una tercera persona, entre d’altres.
  • Indemnitzacions per lesions temporals: Ens referim a aquelles lesions que es produeixen des del moment de l’accident fins la finalització del període de curació o fins que la lesió s’estabilitza i es converteix en seqüela. Aquesta indemnització és compatible amb la que es produeix per seqüeles o, en el seu cas, per mort. També existeix la corresponent taula que estableix les corresponents quanties indemnitzadores. En aquest cas s’inclouen uns perjudicis personals bàsics, uns de particulars i uns de patrimonials, d’acord, novament, amb els criteris del dany emergent i el lucre cessant. Es distingeix entre aquelles despeses d’assistència sanitària i d’altres despeses que també mereixen ser rescabalades (despeses de mobilitat del lesionat, desplaçament de familiars o despeses per atendre menors dels quals s’ocupava el lesionat).

El nou sistema de valoració de danys només s’aplicarà a aquelles persones que pateixin un accident de trànsit a partir de l’entrada en vigor de la nova Llei.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s