Nou procediment per adquirir la nacionalitat espanyola per residència

Old World Map

El passat dissabte 6 de desembre va sortir publicat al Butlletí Oficial de l’Estat el Reglament que regula el procediment per adquirir la nacionalitat espanyola per residència. L’adquisició de la nacionalitat espanyola espanyola en els darrers anys havia esdevingut un procediment llarg, incert i, sovint, arbitrari que situava l’administrat en una situació d’inseguretat jurídica més que criticable. Els procediments s’allargaven tres i quatre anys, la informació sobre la seva tramitació era mínima i l’arbitrarietat en nombroses resolucions per valorar la suposada “integració” del sol·licitant era més que evident.

El nou procediment pretén establir un procediment més àgil, que tingui una durada d’un any i en el qual s’acreditin, mitjançant un procediment reglamentat, els coneixements lingüístics i el grau suficient d’integració a la societat espanyola. Objectius més que difícils de complir si tenim en compte que la mateixa disposició aprovada assenyala que “la aplicación de este real decreto no generará incremento del gasto público”.

Les novetats principals del nou procediment són:

 • Procediment de caràcter purament administratiu front al model mixt (judicial-administratiu) existent fins ara. El procediment s’instruirà per la Direcció General dels Registres i del Notariat i serà resolt pel Ministeri de Justícia, previ pagament d’una taxa de 100 euros.
 • Malgrat existir una fase transitòria (fins el 30 de juny de 2017)  el procediment es tramitarà a la seu electrònica del Ministeri de Justícia, mitjançant el corresponent imprès normalitzat de sol·licitud. Aquest model es trobarà a la web del Ministeri de justícia i es deixarà constància de la data i hora del registre d’entrada de la sol·licitud presentada telemàticament.
 • S’estableix que els sol·licitants hauran d’acreditar coneixement suficient de llengua castellana ja sigui havent superat el corresponent examen (previ pagament de taxa de 124 euros) o bé mitjançant acreditació. Es troben exempts els originaris de països on el castellà sigui llengua oficial.
 • També caldrà superar el corresponent examen que acrediti el coneixement dels “valors històrics, constitucionals i socioculturals d’Espanya”. També s’encarregarà de tal gestió l’Instituto Cervantes, previ pagament de 85 euros. El manual d’estudi per preparar la prova el podeu trobar aquí.
 • En ambdós casos l’entitat que ho certificarà serà l’Instituto Cervantes mitjançant cita prèvia per fer la prova.
 • La documentació bàsica requerida, i que serà incorporada a l’expedient electrònic, serà:
 1. Model normalitzat de sol·licitud (i autorització de consulta de les dades de l’interessat davant de l’Administració Pública).
 2. Certificat de naixement convenientment legalitzat i traduït.
 3. Passaport.
 4. Documentació acreditativa del grau d’integració o autorització de que s’efectuï la consulta davant de l’Instituto Cervantes del resultat de les proves realitzades.
 5. Justificant del pagament de la taxa.

En el cas dels menors caldrà la signatura dels representants legals i certificat d’integració emès pel centre de formació, residència, acollida, atenció o educació especial.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s